MUZLU KAKAOLU VEGAN PASTA

'Vegan' ve 'glutensiz' gibi böyle tabirleri çok görüyoruz. Glutene, süt ve süt ürünlerine ya da yumurta gibi hayvansal gıdalara karşı seçici olan insanlar var. Bazıları sağlık sorunu olarak bunu yaşarken bazıları da bir tercih olarak böyle yaşıyorlar. Çok geniş bir yelpazesi var bu tarz ürünlerin artık.
Ben de bu tarz ürünleri kullanarak yeni tarifler denemek istiyordum ne zamandır. Ve ilk olarak olmazsa olmaz çikolatalı bir pasta denedim. Glutensiz değil ama içinde hiç bir hayvansal gıda yok yani kendisi tam bir vegan :)
Aslında pasta kekinin tarif 1929 Büyük Buhran olarak geçen yaklaşık 10 yıl süren ve neredeyse tüm Dünya'yı etkisi altına alan bir ekonomik kriz döneminden kalma. Zamanın şartları insanları sütsüz yumurtasız bırakmış. Hatta kahvelerini bile sütsüz ve şekersiz içmek zorunda kalıyorlarmış. Ama tabi ki üretken ve çözümcü insanlar orada da farklarını ortaya koyup imkansızlıklar içinde ki en çikolata aromalı en zengin ve yoğun keki yapmayı başarmışlar. Böyle insanlar sizde de hayranlık uyandırmıyor mu ?
Kremanın tarifi de bir vegan tariften. Yine sütsüz yumurtasız tereyağsız yumuşak dokulu yoğun çikolata hissi veren bir krema.
Vegan bir pasta nasıl oluyormuş ya da bir gün biz de yumurtaya süte hasret zamanlar yaşarız diye (malum çok doğaçlama seven bir ülkede yaşıyoruz hazırlıklı olmada fayda var :)) denemenizi tavsiye ederim. Benim yedikten sonra ki ilk tepkim "Ben de mi vegan olsam?" olmuştu :) Sizi de bu tecrübeye davet ediyorum. O zaman gelsin tarif..

MUZLU KAKAOLU VEGAN PASTA
İçinde süt tereyağ yoğurt ya da yumurta olmadan, beklenenin aksine browni kıvamına yakın bir kek oluyor. Orijinal tarife bir kaç dokunuş yapıp daha yoğun bir sonuca ulaştım ki bu baya iyi bir sonuç oldu :) Krema bitter çikolatalı bir pasta kreması hissi veren güzel şekil alan leziz bir krema. İçine de bol bol muz ve fındık koydum burası her zaman ki gibi hayal gücünüze kalmış.
Tarifler geniuskitchen ve chocolatechocolateandmore 'dan uyarlanmıştır.
Malzemeler
Kek için
- 1 buçuk su bardağı un
- 1 su bardağı şeker
- 1/4 su bardağı kakao
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı granül kahve
- 1 çay kaşığı karbonat
- 1 çay kaşığı sirke
- 1/3 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı sıcak su
Kreması için
- 1 su bardağı su
- 1 su bardağı şeker
- 6 yemek kaşığı nişasta
- 4 yemek kaşığı kakao
- 1/2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı granül kahve
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
Arasına
- 3 muz
- 1 avuç fındık
Yapılışı
Kek
- Sıcak su kakao ve kahveyi bir kasede homojen olana kadar karıştırıp bir kenarda beklemeye alın
- Un tuz ve şekeri eleyerek derin bir kaba alın
- Kakaolu sıcak suyu ve sıvı yağı kuru karışıma ekleyip iyice karıştırın
- En son sirke ve karbonatı bir yerde karıştırıp karışıma ekleyip karıştırın
- 180 C önceden ısıtılmış fırında 35-40 dk kürdan batırdığınızda temiz çıkana kadar pişirin
- Fırından çıkan keki bir fırın teli üzerinde soğumaya bırakın
- Soğuduktan sonra iki ve ya üç kata ayırın
Krema
- Su, kahve, kakao, tuz, şeker ve 2 yemek kaşığı sıvı yağı bir sos tenceresinde kaynayana kadar karıştırarak pişirin. Kaynar kaynamaz ocaktan alıp kalan sıvı yağı ekleyip karıştırın.
- Yayvan bir kaba alıp üstüne temas edecek şekilde streç film ile kapatıp tamamane soğuyana kadar bekletin
Birleştirme
- 3 kat olan kek katlarından birisini alıp üstüne kremanın 3 te 1 ini sürün.
- Üstüne kalın dilimler halinde kesilen muzları ve fındığın yarısını serpin. Diğer kek katını da üstüne koyup işlemi tekrarlayın.
- En üste kalan kek katını koyup kremanın kalanı ile pastayı kaplayın
- Üstünü istediğiniz gibi süsleyip en az 2 saat buz dolabında bekletip servis edebilirsiniz.
Bir tutam umut ve mutluluk dileği ile..
Elinize sağlık Karabuğday unu ile yapsak nasıl olur kizimin gluten ve hayvansal gıdalara alerjisi var
YanıtlaSilMerhaba 😃 benim kekim kabarmadı neden olabilir?
YanıtlaSil