TURŞU
E burda toplayacağımız zeytin ağacı yok diye kış hazırlığı yapmayalım mı? Hazır pazarlarda da bir sürü taze sebzeler çıktı. O zaman 'turşu' yapmalı diye düşünüp düştüm pazar yollarına. Turşuyu ne kadar seviyorsam hazır turşuyu da o kadar sevmiyorum ben. Böyle çok bekleyip yumuşamış değilde havayla minimum temas etmiş çıtır çıtır turşu favorim. Çeşitliliği de hayal gücüne kalmış.
Temelde tuzun sebzelerin yenilebilirliğini uzatması formülünden yola çıkılıp buralara kadar gelmiş turşunun serüveni. Her yapan kendinden bir şeyler katmış, ortaya bu kadar çeşitli lezzet ve güzellik çıkmış. Yüz yıllar süren bu gelişime dahil olmak için kendimizden izler, farklılıklar taşıyan turşuyu yapıp tarihte yerimizi almak gerek. Ee turşu deyip geçmemek lazım, bir tuz ve salatalık ile başlar geleneğe, tarihe, kültüre dönüşür :)

TURŞU
Bir çok farklı turşu reçetesi var ben tabi ki anneminkini yapıyorum. Hiç şaşmaz :) Suyunu hazırladıktan sonra neyin turşusunu yemek isterseniz yapabilirsiniz. Ben lahana, kelek, havuç gibi çıtır çıtır sebzeleri seviyorum. Ama aynı reçete ile her türlü turşuyu yapabilirsiniz. Sebzeleri değiştirebilir (salatalık domates biber vb.), farklı taze otlar (maydanoz dereotu kişniş vb.), baharatlar(karabiber tarçın karanfil vb.) ekleyerek turşunuzu özgün hale getirebilirsiniz.
Bir büyük kaba yapmak yerine birden çok küçük kaplara yapmanızı tavsiye ederim.
Turşunuzu ne kadar havadan uzak tutarsanız ömrü o kadar uzun, kalitesi de devamlı olur.
Bu ölçülerden ortalama 6 tane 1 litrelik kavanozda çıkıyor. 1 hafta ile 3 hafta arasında oluyor ama ben çok bekletmeden 4-5 günde yemeyi seviyorum denemenizi tavsiye ederim özellikle lahanada. Güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza ediyoruz son olarak.

Malzemeler
- 6-7 adet 1 litrelik kavanoz için
- 2 litre kaynamış ve oda sıcaklığına gelmiş içme suyu
- 1 litre üzüm sirkesi
- 1 yemek kaşığı limon tuzu
- 1 çay bardağı iri(salamura) tuz - iyotlu sofra tuzu olmayacak dikkat!
- 1/2 çay bardağı şeker
- 3 küçük baş sarımsak
- 2 avuç nohut
- 1 adet beyaz renkli sıkı sarım lahana
- 1/2 kilo karnabahar
- 3 adet havuç
- 3 adet kelek (olgunlaşmamış kavun)
- 4 adet acur
- 1/2 küçük boy kırmızı lahana
Yapılışı
- İçme suyunu kaynatıp tamamen soğuması için bir kenara alın
- Sebzeleri yıkayıp bir yerde kurumaya bırakın
- Kullanacağınız kavanozları da yıkayıp iyice kurulayın
- Soğuyan suya üzüm sirkesini, limon tuzunu, salamura tuzu ve şekeri ekleyip her şey eriyene kadar karıştırın
- Kavanozların dibine soyulmuş sarımsakları ve nohutları göz kararı paylaştırın
- Üstüne sebzeleri dilediğiniz büyüklükte parçalara ayırıp kavanozlara yerleştirin. Dolmuş gibi görünmeleri aldatmasın mümkün mertebe bastırarak ve boşlukları doldurarak yerleştirin
- Ağzına kadar dolan kavanozların üstüne sebzelerin üstü tamamen kapanana kadar sirkeli karışımdan dökün
- Kapaklarını tamamen kapandığından emin olarak kapatın
- Tüm kavanozları ışık almayan serin bir yerde 4 gün ile 3 hafta arasında olgunlaşması için beklemeye alın
- Dilediğiniz zaman açıp yemeye hazırlar :)
Bir tutam umut ve mutluluk dileği ile..
Yorumlar
Yorum Gönder