MUTLULUK SEBEBİ "AŞURE"






İnternet'in bile olamadığı yeni mekanımda yeni tarifler yapıp paylaşmak çok daha eğlenceli (!) olacak benim için "Surviver İzmir". Evet yıl 2017 hala internet olamayan yerler var malesef. Buradan yetkililere sesleniyorum. " Hayır ülkede eksik hiç bir şey yok nasıl oldu da internet alt yapısını atladınız? Şoktayız!!! " 


Neyse biraz sakinlik ve mutluluk için, bence yapması da yemesi de bir mutluluk sebebi aşureden söz edelim.Uzun bir aradan sonra aşure ile dönmekten büyük mutluluk duyuyorum bu arada :)


Bir günde yediği 3 öğünü bırakıp, her öğünde yemek niyetine 2-3 kase yenebilen tek tatlı benim için aşure. Eğer aşure pişerse günde en az 4-5 tabak yenip en kısa sürede tüketilir o koca tencere bizim evde. Hatta ev bireyleri birbirine düşebilir, tabak hesabı yapılır "Sen kaç yedin ben kaç yedim" diye :) Öyle önemli bir tatlı kendisi.


İçine bu kadar alakasız şeyin konulup bu kadar muazzam bir lezzetin ortaya çıktığı kaç şey var ki. Üstelik bir tarif değil sayısız tarifi ve çeşidi olabilen hepside ayrı lezzete sahip. Peki neden ? Belki de aşure günü ( Muharrem 10) birbirinden farklı bir sürü çeşitliliği; milleti, dini, dili, ırkı bir arada barındıran olayların yaşandığı bir gün olduğu içindir. Aslında farklılıkların ne kadar mükemmel bir bütün olabileceğinin bir hatırlatmasıdır bize. Ve tabi ki aşılabilen zorlukların müjdesi, her gecenin gündüzünü hatırlatmış hep. Belli mi olur,  bu aşure de bitecek tüm sıkıntılara, çözülecek tüm sorunlara bir müjde olur :)      




MUTLULUK SEBEBİ "AŞURE"


Tarifi genel hatları ile şeker ve bakliyat dengesi odaklı verdim. Çünkü biz öyle yaparız :) Ben bakliyat değil meyve ve çerez ağırlıklı seviyorum size de öyle tavsiye ederim. Onların ölçüsü yok herkes sevdiği kadar ekleme çıkarma yapabilir. Aynı şekilde şekerde. Aslında bu tarif tamamen kişisel zevklere bağlı. Sadece temel olarak ne kadar buğdaya ne kadar şeker olur birde pişme önceliğini aldıktan sonra içerik sunum tamamen hayal gücünüze kalmış. 







Malzemeler


  • 1 kilo buğday (bir gece önceden soğuk suda ıslatılmış)
  • 1 su bardağı kuru fasulye (bir gece önceden soğuk suda ıslatılmış)
  • 1 su bardağı nohut (bir gece önceden soğuk suda ıslatılmış)
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 2 kilo şeker
  • 1 su bardağı süt
  • Ceviz (sıcak suda bir saat bekletilip kabukları soyulmuş)
  • Fındık (sıcak suda bir saat bekletilip kabukları soyulmuş)
  • Yer fıstığı (kabukları soyulmuş)
  • Kuru üzüm (sıcak suda yarım saat bekletilmiş)
  • Kuru incir (sıcak suda yarım saat bekletilmiş)
  • Kuru kayısı (sıcak suda yarım saat bekletilmiş)
  • Dolmalık fıstık
  • Kuş üzümü (sıcak suda bekletilmiş)
  • Susam
  • Çörek otu (sıcak suda bekletilmiş)
  • Limon kabuğu
  • Portakal kabuğu
  • Kabuk tarçın
  • Karanfil
  • 1 tutam tuz

        Üzeri için
  • Nar
  • Kavrulmuş fındık fıstık ve susam karışımı
  • Tarçın



Yapılışı

  • Bir gece önceden ıslanmış ve şişmiş olan buğdaya iyice yıkadığınız pirinci ekleyip üstünü geçecek kadar su koyun. Düdüklü tencerede kısık ayarda 1 saat pişirin
  • Aynı şekilde nohut ve kuru fasulyeyi de düdüklü tencerede 10 ar dakika bişirin
  • Burada kullanılacak tüm bakliyatlar yenilecek kıvama gelmeli. Kendi sevdiğiniz diriliğe göre ayarlayabilirsiniz
  • Tamamen pişen nohut fasulye buğday ve pirinci son pişirmeyi yapacağınız en büyük tencereye alıp sütü ekleyin
  • Şekeri ekleyip kaynayana kadar karıştırın. Burada şeker biraz sulandırıyor su miktarını bu aşamada kontrol etmekte fayda var. İstediğiniz aşure yoğunluğuna bağlı olarak kontrollü bir şekilde su ekleyebilirsiniz
  • Kabukları soyulmuş tüm çerezleri iri parçalar haline getirip içine ekleyin
  • Kuru yemişlerin hepsini küçük küpler halinde doğrayıp ekleyin
  • Diğer tüm malzemeleri de ekleyip bir taşım kaynatın
  • İsterseniz sıcak sıcak isterseniz ılık isterseniz de dolapta soğumuş olarak üzerine kavrulmuş ve çerezler, kavrulmuş susam, tarçın ve nar taneleri ile servis edin ( Bu mutluluğu komşularınız ile paylaşmayı unutmayın :)

Bir tutam umut ve mutluluk dileği ile..

Yorumlar

Popüler Yayınlar