ÜÇ PEYNİRLİ DERE OTLU BİSKÜVİ (CHEESE SCONES)
Tatlı seviyor olmam tuzlu sevmeme engel değil tabii. Ama böyle hep aynı şeyler poğaçalar, kurabiyeler, börekler.. Bunlar da başımın tacı elbette ama mutfakta farklı bişeyler denemek her zaman bende terapi etkisi yapmıştır.
Bu defa sevgili İngiliz kardeşlerimizin çokça yapıp tükettiği, daha çok tatlı olarak tüketilmeye meyilli bisküvi poğaça arası havalı bir lezzet 'scone'. Şimdi bunu bir kaç çeşit peynir ve hamur işlerinde bence peynir ile en çok yakışan baharat dereotu ile birleştirip ortaya neler çıkacak bir görelim :)
Klasik bir poğaçadan farklı olarak, yiyenlere "Milföy mü var bunun içinde?" diye sorduran, o katların arasından da peynirlerin fışkırdığı denenmeye değer bir lezzet oldu. Zaten biraz tereyağ, biraz peynir biraz da dereotunun olduğu bir şey nasıl kötü olabilir ki :)
ÜÇ PEYNİRLİ DERE OTLU BİSKÜVİ (CHEESE SCONES)
Peynirleri sevdiğiniz şekilde değiştirebilirsiniz miktarını da çeşidini de. Ben bergama tulumu, peyaz beynir ve kaşar kullandım. Hamura tuz da ekliyoruz ama kullanılan peynir türüne göre tuzu dengelemeyi unutmayın :)
Bu defa sevgili İngiliz kardeşlerimizin çokça yapıp tükettiği, daha çok tatlı olarak tüketilmeye meyilli bisküvi poğaça arası havalı bir lezzet 'scone'. Şimdi bunu bir kaç çeşit peynir ve hamur işlerinde bence peynir ile en çok yakışan baharat dereotu ile birleştirip ortaya neler çıkacak bir görelim :)
Klasik bir poğaçadan farklı olarak, yiyenlere "Milföy mü var bunun içinde?" diye sorduran, o katların arasından da peynirlerin fışkırdığı denenmeye değer bir lezzet oldu. Zaten biraz tereyağ, biraz peynir biraz da dereotunun olduğu bir şey nasıl kötü olabilir ki :)
ÜÇ PEYNİRLİ DERE OTLU BİSKÜVİ (CHEESE SCONES)
Peynirleri sevdiğiniz şekilde değiştirebilirsiniz miktarını da çeşidini de. Ben bergama tulumu, peyaz beynir ve kaşar kullandım. Hamura tuz da ekliyoruz ama kullanılan peynir türüne göre tuzu dengelemeyi unutmayın :)
*230 C de önceden ısıtılmış fırın / 15-18 dk
Yapılışı
- 2 su bardağı un
- 2 çay kaşığı kabartma tozu
- 1/2 çay kaşığı toz soda
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 su bardağı rendelenmiş bergama tulumu
- 5 yemek kaşığı tereyağı, soğuk parçalara ayrılmış
- 1/2 demek dereotu
- 1/2 su bardağı bardak parçalanmış beyaz peynir
- 1/2 su bardağı bardak rendelenmiş kaşar peyniri
- 1/2 su bardağı bardak buttermilk - 1/2 bardak ılık süte 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyip karıştırın. 15 dk bekleyip kesik bir süt elde edin
- Üstüne sürmek için 1-2 yemek kaşığı süt
Yapılışı
- Un, tuz, kabartma tozu, soda ve karabiberi bir kapta karıştırın
- Soğuk ve küçük parçalara ayrılmış tereyağını unlu karşıma ekleyip parmak uçlarınızla karıştırın. Kum gibi bir kıvam alana kadar bu şekilde Karıştırmaya devam edin
- Tulum peynirinin ve kaşarın yarısı ile ince doğranmış dereotunu ekleyip sadece karıştırmaya devam edin
- Buttermilki kontrollü bir şekilde ekleyip hamurda kuru un kalmayacak şekilde nazikçe yağurun. Burada sadece hamurun bir araya gelmesi yeterli asla fazla yoğurmuyoruz
- Bir araya gelen hamuru tezgahın üsütüne alın
- Bir merdane ile bir parmak kalınlığa gelecek şekilde hafifçe açın
- Kalan peynirleri bir kapta karıştırın
- Peynir karışımının yarısını hamurun ortasına yerleştirip kenarlarını üstüne kapatın (Hamuru üçe katlamış olacaksınız)
- Tekrar hamuru 1 parmak kalınlığında açıp kalan peynirleri hamurun bir yarısına yayın
- Hamurun diğer yarısını peynirli kısmın üstüne kapatıp hafifçe bastırarak hamuru birleştirin
- Bıçakla kare yada dikdörtgen parçalar halinde kesin. Yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye aralıklı bir şekilde yerleştirin. Üstüne bir fırça ile bir miktar süt sürün
- 230 C de önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 15-18 dakika üstü kızarana kadar pişirin
- Ilık bir şekilde tercihen bir bardak güzel bir erik suyu ile servis edin :)
Bir tutam umut ve mutluluk dileği ile..
Yorumlar
Yorum Gönder