BİRAZ DENİZ BİRAZ GÖKYÜZÜ PASTASI
Bir bebeğin ilk birey olarak kabul edildiği an kulağına isminin okunduğu anmış. O minik birey bu koca dünyada bir yılını doldurmuş ve artık onun kutlanan ilk günü gelmiştir; ilk yaş doğum günü :) Peki nasıl olmalı bir 'ilk yaş doğum günü pastası' ?
Bence dünyaya gelen her bebek bu dünya için bir umuttur. Nesli tükenen hayvanların, yok olan ormanların, kaybolan insanlığın ve vicdanının umududur bir bebek. Bir bebek kendi büyürken, insandaki sevgiyi, şefkati, mutluluğu ve umudu da büyütür aslında. İşte en çok da şimdi içimde büyüyen bu umut nasıl anlatırılır ?..
Biraz deniz biraz gökyüzü geldi aklıma. Bol mavilik ve maviliğin tamamlayıcısı bol bol beyaz. İçi lezzetli yumuşacık kek katları, arasına hafif mi hafif bir o kadar da lezzetli bir krema, içine bol bol taze çilek muz ve file badem dışı ise peynir kreması ve biraz mereng. Gökyüzü gibi deniz gibi mavi ile beyazın muhteşem uyumu.
Biraz bebeğimizin annesinin muazzam damak tadı, biraz da benim hayal gücüm ortaya böyle bir pasta çıktı. Herkes böyle anlamlar yüklemez belki bir doğum gününe, bir pastaya ama ben yüklüyorum işte. İnsan için olan, insanla ilgili olan her şey önemlidir ve hepsi hak ettiği kıymeti görmelidir bence :)
BİRAZ DENİZ BİRAZ GÖKYÜZÜ PASTASI
*8-10 kişilik
Malzemeler
Kek için
- 6 L boy yumurta
- 1 su bardağı şeker
- 1 buçuk su bardağı un
- 2 çay kaşığı kabartma tozu
- 1 pake vanilin
- 1 tutam tuz
Dolgu kreması için
- 2 su bardağı süt
- 2 yumurta sarısı
- 90 gr şeker
- 30 gr un
- 30 gr mısır nişastası
- 1 paket vanilin
- 1 tutam tuz
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 paket (200 ml) çok soğuk süt kreması
- 1 kase çilek
- 3 adet muz
- file badem
Kaplama kreması
- 100 gr labne peynir
- 2 paket toz krem şanti
- mavi gıda boyası
Yapılışı
Kek
- Yumurtaların sarısını ve beyazını ayırın
- Beyazları şekerin yarısı ve bir tutam tuz ile katı bir kıvam alana kadar iyice çırpın - İyi çırpıldığını anlamak için kabı ters çevirdiğinizde dökülmemesi gerekiyor.
- Sarıları kalan şeker ve vanilin ile rengi açılana kadar çırpın
- Beyazları 3 seferde sarılara spatula yardımı ile yedirin
- Unu ve kabartma tozunu da 2 ayrı seferde yine spatula ile karıştırarak ekleyip homojen bir hamur elde edin
- Önceden ısıtılmış 180 C de yaklaşık 40 dk pişirin
- Pişen keki ilk sıcaklığı çıktıktan sonra kalıptan çıkarıp soğumaya bırakın
Krema
- Sütü ve vanilini bir tencereye alıp orta ateşte ısınmaya bırakın - Yanlarından köpükler çıkana kadar ısıtın ama tamamen kaynamamalı
- Yumurta sarılarını şeker ve tuzla rengi açılana kadar çırpın
- Nişasta ve unu da yumurtalara ekleyip karıştırın
- Buradaki işlem çorbaya terbiye yapar gibi. Isınan sütü birer kepçe iyice karıştırarak yumurtalı karışıma ekleyin tüm sütü ilave edene kadar devam edin - Burada önemli olan yumurtaları pişirmemek için yavaş yavaş ısıtmak Çünkü neden omlet değil krema yapıyoruz :)
- Tüm karışımı tencerenin içine alıp ocağa koyun. Çok hızlı koyulaşıyor sürekli karıştırın
- Ceylan gözü gibi gözler oluşunca ocaktan alıp tereyağını ekleyin
- Yaykam bir kaba boşaltıp streç film ile kremanın üstüne değecek şekilde kapatıp tamamen soğuyana kadar bir kenarda bekletin
- Süt kremasını dolaptan çıkarıp mikser ile sertleşene kadar çırpın
- Çırpılmış süt kremasını 2 yada 3 seferde tamamen soğuyan kremaya spatula ile karıştırarak ekleyin
Kaplama kreması
- Labne peyniri krem şanti ile koyu bir kıvam alıp iyice kabarıncaya kadar çırpın
- Üçte birini ayırıp mavi boya ile renklendirin
Birleştirme
- Tamamen soğuyan keki 3 kata ayırın
- Muzları ve çilekleri küçük parçalar halinde doğrayıp hazırladığınız dolgu kremasına karıştırın
- Bir kat keki koyup dolgu kremasının yarısını üstüne yerleştirin file bademden üstüne gezdirin. Diğer katı da yanı şeklide koyup son katı yerleştirin
- Kaplama kremasını alt kısma mavi renkten üst tarafa beyaz kremadan sürüp spatula ile etrafını sıvayın ve mavi ile beyazın birbirine geçtiği bir görüntü oluşturun
- Mavi krema, mereng ve mavi pasta süsü ile üstünü süsleyip en az 3 saat ,tercihen 1 gece, buzdolabında bekletip servis edin.
* Bu şekilde çok katmanlı ve farklı lezzetlerin buluştuğu pastalar bir gece buzdolabında bekleyince kıvamı oturup lezzetler birbirine geçiyor. O yüzden ben böyle pastaları genelde bir geceden önce yapmaya özen gösteriyorum.
Bir tutam umut ve mutluluk dileği ile..
Harika Gözüküyor, hemen deneyeceğim :)
YanıtlaSil