TATLI OĞLANIN TATLI DOĞUM GÜNÜ PASTASI







Bugün tatlış yeğenimle beraber aylardır beklediğimiz o gün. Onun doğum günüsü :) Uzun zamandır bu pastayı planlıyoruz. "Şöyle olsun teyze, şu da olsun teyze, içine şunu da koyalım mı teyze..." En son Hazretleri 'muzlu ve çikolatalı' istediğine karar verdiler. Onun istekleri ve benim hayallerim böyle bir pasta çıktı ortaya. Bence tatlı yeğenime layık tatlı bir pasta oldu. 

Evet efendim ilk tam teşekküllü pasta tarifimizle sizlerleyiz. Tüm pasta severler aramıza hoş geldiniz :)





NOT:


Güzel günlerin, huzurlu yılların olsun inşallah. Daha nice doğum


günlerin olsun, ben de sana hep pastalar, damla çikolatalı



kurabiyeler yapayım. Bu günleri en katlanılabilir kılan sensin

aslında bana. Bu sayfa da, tarihe bir not olarak benden 

sana bir hatıra olsun. İyi ki doğdun güzel çocuk :)











TATLI OĞLANIN TATLI DOĞUM GÜNÜ PASTASI

















Tarif baya kozmopolit bir tarif aslında. Ben böyle pasta gibi tarifleri birebir uygulamaktan
ziyade sevdiğim tarifleri bir arada topladığım pastaları daha çok seviyorum. Zamanında toplama bilgisayar kullananlar bu duyguyu iyi bilir her şeyin iyisinden :)

Tabi söz konusu pasta olunca favori pasta tariflerimin sahibi Manuela'cımı (www.passionforbaking.com) alıyoruz sahneye. Keki, dolgu kreması ve kaplama kreması tarifleri ayrı ayrı ona ait. Bu farklı tarifleri kendime göre uyarlayıp bu pastada birleştirdim ben.

Vanilyalı kek katları, karamelli çikolatalı dolgu kreması, bol bol muz ve hafif peynir kremalı bir kaplama var pastada. 

Evet biraz meşakkatli gelecek size ama, 
"Sevgi neydi? Sevgi iyilikti, dostluktu, sevgi emekti.." :)







Tarif linkleri :  

http://www.passionforbaking.com/blog/2017/04/08/norwegian-sponge-cake/
http://www.passionforbaking.com/blog/2017/02/17/manuelas-fluffy-vanilla-frosting/
http://www.passionforbaking.com/blog/2013/11/15/silky-caramel-frosting/





Malzemeler


      Kek


  • 6 L boy yumurta

  • 240 gr şeker

  • 2 yemek kaşığı buttermilk                                                                                      -2 yemek kaşığı  ılık süte bir kaç damla limon suyu sıkın 5 dk bekletin

  • 180 gr un

  • 60 gr nişasta

  • 1 paket vanilin

  • 1 tutam tuz

  • Sarı gıda boyası

  • 1 bardak süt ve 1 yemek kaşığı şeker (pişen kekleri ıslatmak için)



       Dolgu kreması

  • 130 gr şeker

  • 25 ml su

  • 200 ml oda sıcaklığında süt kreması

  • 280 gr bitter çikolata

  • 150 gr oda sıcaklığında tereyağı

  • 3 büyük muz



         Kaplama kreması 

  • 120 gr süzülmüş labne peynir                                                                                   - Önce kutuda görünen suyu direk dökün. Bir tel süzgeci bir leğene koyun. Süzgecin içine bir kaç kat kağıt havlu koyup üstüne labneyi koyun, peynirin üstüne de bir kaç kat kağıt havlu koyup üstüne tabak gibi ağır bir şey koyun ve 15-20 dakika bekletin. Böylece suyundan arındırılmış katı bir peynir elde ediyoruz.

  • 1 paket soğuk süt kreması

  • 80 gr pudra şekeri

  • 1 paket vanilin

  • Sarı ve kırmızı gıda boyası

  • Frambuaz, erik ve taze nane (süslemek için)



Yapılışı



     Kek
  • Fırını 180 C ye ısıtın

  • Unu ve nişastayı bir kapta eleyip karıştırın

  • Yumurtanın beyazlarını ve sarılarını ayırın

  • Beyazları şekerin yarısı ve bir tutum tuz ile iyice çırpın                                             -Burada 'iyi çırpılmayı' şöyle anlayabilirsiniz; çırptığınız yumurta beyazlarını kabı ters çevirdiğinizde dökülmeyecek şekilde olması çırpmanın yeterli olduğunu gösterir.

  • Yumurta sarılarını kalan şeker ve vanilya ile rengi açılıp şeker iyice eriyene kadar çırpın

  • Yumurta beyazlarını 3 seferde bir spatula ile sarılara yedirerek ekleyin                     - Önemli olan yumurta beyazlarının hacmini kaybetmemek bu noktada 

  • Un karışımını yine 3 seferde spatula ile yavaşça karıştırarak yumurtalı karışıma ekleyin 

  • Gıda boyasını buttermilke ekleyip karışma ilave edin. Yalnızca homojen bir hale gelene kadar karıştırın 

  • 2 ayrı ( aynı çaplarda ) fırın kabına yada derinliği daha fazla bir fırın kabını yağlayıp unladıktan sonra kek hamurunu döküp 20-25 dk pişirin

  • İlk sıcaklığı çıkan kekleri kalıplarından çıkartıp, her fırının içinden çıkan fırın telinde üstüne ince bir bez örtüp tamamen soğuyana kadar beklemeye bırakın                      - Bu sayede kekler terlemeden soğuyacaklar



     Dolgu Kreması

  •  Şekeri su ile (suyu mümkün mertebe tencerenin kenarlarından dökün çünkü karamel ilk  oradan yanmaya başlar) hiç karıştırmadan bir tencerede (tercihen çelik ) karamelize edin                                                                                                       - Kehribar rengi gibi bir rengi olacak tencerenin her yerinde aynı rengi gördüğünüzden emin olun

  • Oda sıcaklığındaki kremayı ocaktan aldığınız karamelize şekere yavaş ve dikkatli bir şekilde ekleyin

  • Tekrar ocağa alıp 2 dk kısık ateşte karıştırmaya devam edin

  • Daha sonra altını kapatıp 3 dk kadar bekletin                                                            - Çikolatalara ekleyeceğiniz için çikolatayı yakmaması için bu gerekli

  • Küçük küçük parçalara ayırdığınız çikolataların üstüne karameli döküp sıcaklığı çıkıp soğuk bir hale gelene kadar mikser ile çırpın

  • Soğuyan kremanıza küçük parçalar halince oda sıcaklığındaki tereyağını azar azar ekleyerek çıprmaya devam edin 

  • Tüm tereyağını ekleyip homojen haine gelen kremayı 15 dk buzdolabında dinlenmeye bırakın


     Kaplama kreması


      *  Pastayı dolgu kreması ile birleştirip 2 saat buzdolabında beklettikten sonra kaplama          kremasını yapmaya başlayın. Bu krema şekil verilmeden çok fazla beklerse formunu          kaybediyor, yeniden şekillendirmek zorlaşıyor.

      * Peynir iyi süzülmemiş olduğu için kıvamı tutmaz ise toz krem şanti ekleyerek kıvamı           koyulaştırabilirsiniz 

  • Labneyi, kremayı, pudra şekerini ve vanilyayı bir kapta koyu krema halini alıncaya kadar çırpın

  • Kremayı üçe ayırıp birine sarı, birine sarı ve kırmızı boyaları istediğiniz tona göre ekleyin. Diğer kremayı olduğu renkte bırakın

  • Hazır olan kremaları kaplama zamanına kadar dolaba kaldırın



      Birleştirme

  • Kekleri isteğe göre 2 ve ya 3 kata ayırın ( Ben 2 ayrı kapta pişirip her keki 2 kata toplamda 4 kat kek ile yaptım)

  • İlk katı koyup şekerli sütten üstüne gezdirin

  • Dolgu kremasını kek katlarının sayısına göre bölüp ilk kısmı kekin üstüne sürün 

  • Muzun birini ince dilimler halinde kremanın üstüne dizin ve diğer kat keke geçin

  • Bu şekilde diğer katları da yapıp kalan kremayı pastanın dışına ince bir katman olarak sürün (bu kaplama yaparken işinizi kolaylaştıracak)

  • Pastayı bu şekilde 1-2 saat buzdolabında bekletin

  • Kaplamak için, önce turuncu renkli kremayı pastanın altından 2 parmak kalınlığında sürün

  • Orta kısmına aynı şekilde sarı kremadan uygulayın 

  • Kalan üst kısmı ve pastanın üstünü beyaz krema ile kaplayın

  • Yanları bir spatula ile birbirine hafif karıştırarak düzleştirin

  • En az 2 saat buzdolabında dinlendirin

  • Dinlenen pastanın üstünü frambuaz, erik ve taze nane yaprakları ile süsleyip servis edin























Yorumlar

Popüler Yayınlar