TABULARI YIKAN BAKLAVA
Buradan tüm baklava severlere çağrı yapıyorum!
Baklava mı yemek istiyorsunuz?
Ama evde daha önce hiç yapmadınız mı?
Her seferinde "Ay bir baklava yapsak keşke" deyip sonra sadece iç mi geçirdiniz yıllarca?
Bu bayram her şey değişecek!!!
Tüm baklava tabularını yıkıyoruz!!!
Evet, hep akrabalara el öpmeye gittiğinizde yediğiniz o harika ev baklavalarını artık siz yapacaksınız!
Gelen misafirler artık sizin baklavalarınızı yiyecek!
Eveet bu kadar ara gazdan sonra artık başlayabiliriz :)
Bayram geldi malum. "Ee ne tatlı yapıyoruz bu bayram? " sorusuna bu kez "Baklava" cevabını verdim ve kolları sıvayıp daldım. Daha önce hiç yapmamıştım el açması baklava. 'El açması' sözü pek bir havalı duruyor evet ama bu gözünüzü korkutmasın. Gerçekten bir merdane ile ufak hareketlerle tık tık tık yapılacak bir baklava.
İnternette sürüyle video var kolay baklava diye. Bu da onlardan birisi ama küçük bir farkla; bu denenmiş ve onaylanmış :)
Üstü çok iyi kızarmış çıtır çıtır, arası ceviz ve tarçınlı, altı da biraz şerbetli ve hafif yumuşak, benim için mükemmel el baklavası! Sizin içinde öyleyse, buyurun hep beraber okumaya devam edelim :)
TABULARI YIKAN BAKLAVA
Tarifin orijinali videolu bir tarif. Bu çok büyük bir kolaylık sağlıyor. Mutlaka yapmadan önce izlemekte fayda var bence.
Biraz baharatlı seviyorum ben ev baklavasını. Tarçın ve karanfil ekledim tarifin farklı noktalarına. Böyle bir kaç değişiklik yaptım ben ama zaten burada önemli olan hamur ve nasıl açıldığı, oradan sonrası kişisel zevkler. Çok uzatmadan başlayalım o zaman :)
Biraz baharatlı seviyorum ben ev baklavasını. Tarçın ve karanfil ekledim tarifin farklı noktalarına. Böyle bir kaç değişiklik yaptım ben ama zaten burada önemli olan hamur ve nasıl açıldığı, oradan sonrası kişisel zevkler. Çok uzatmadan başlayalım o zaman :)
Tarif linki : https://www.youtube.com/watch?v=k2J_7rrlwns&t=500s
Malzemeler
Hamur
Hamur
- 1 yumurta + 1 yumurta sarısı
- 1 su bardağı oda sıcaklığında su
- 1/2 su bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı sirke
- 1 çay kaşığı kabartma tozu
- Çay kaşığının ucuyla tuz
- 3,5-4 su bardağı un
- Açmak için bolca buğday nişasta ve 2 yemek kaşığı un
- 150 g tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
- 2 yemek kaşığı şeker
- 2 yemek kaşığı tarçın
- 4 su bardağı su
- 4 su bardağı şeker
- 1 dilim limon
- 4-5 adet karanfil
Yapılışı
- Yumurta, su, sirke, sıvı yağ, tuz ve kabartma tozunu bir kapta karıştırın
- Unu kontrollü bir şekilde ekleyerek yoğurun (ben tam 4 bardak ekledim)
- Yumuşak ele yapışmaz hale gelen hamurun üstünü örtüp bir kenarda beklemeye alın
- Şerbeti için, şeker ve suyu bir tencereye alıp karıştırın. Şeker eriyince limon ve karanfilleri koyup orta kısık ateşte 15 dk kaynatın
- Kıvam alan şerbeti ocaktan alıp soğumaya bırakın
- Bekleyen hamuru önce 2 ye sonra bir yarımı 16 ya bölün. Toplamda 32 küçük parça olacak şekilde beze haline getirin
- 2 bezeyi alıp bolca nişastalı karışıma bulayıp elinizle bastırarak çay tabağı büyüklüğüne getirip iki parçayı üst üste yapıştırın. Merdane ile tepsi büyüklüğünde açıp tepsiye dizin
- 16 bezeyi bu şekilde açıp tepsiye dizin. Üstüne cevizli karışımı serpip kalan katları aynı şeklide tekrarlayın
- Baklavayı istediğiniz şekilde kesin
- Fırını 180 C ye ısıtın
- Tereyağını ve sıvı yağını bir kapta ısıtıp 2 dk kaynatın
- Yağı baklavaya dikkatlice döküp fırına sürün
- Üstü kızarana kadar yaklaşıp 30 dk pişirin
- Daha sonra 160 C ye düşürüp 1 saat 15 dakika kadar daha pişirin ( üstü ve altı iyice kızarmış olacak)
- Fırından aldığınız baklavayı 5-6 dk ilk sıcaklığı çıkana kadar bekletip soğuk olan şerbeti (limonu ve karanfilleri çıkarın) her yerine gelecek şekilde baklavaya dökün
- Üstünü bir fırın kabı ile kapatıp bir gece bekletin. İşte bu kadar :)
NOT : Tüm sevdiklerimizin yanımızda olduğu, mutlu huzurlu bir bayram olsun inşallah. Bayramınız şimdiden mübarek olsun efendim :)
Yorumlar
Yorum Gönder