SÜT REÇELİ







Kahvaltıda vazgeçilmezdir benim için reçel. Kendi annem diye söylemiyorum çok güzel reçel yapar Ceylan'ım :) Her yıl "Bu yıl yapmayacağım reçel. Herkes kendi yiyeceği reçeli kendisi yapsın!" der ama tabisi bizi kırmaz ve yapar sağ olsun. Çilek, şeftali, karadut, böğürtlen ve vişne reçelleri en gözdeleri. Tabi böyle reçel yapan annenin reçel seven kızı oluyor. Bu yılın reçelleri yine annem ve yengemden tabisi. Onlar bizim favori reçellerimizi yapadursun tam da reçel zamanı malum, ben de yeni lezzetlere yelken açıyorum. 

Sizde anne reçellerinin yanında bir kaç farklı reçel denemek isterseniz, bu yazı sizin için. Bugün süt reçelinden bahsedeceğiz. Gelecek planlarımda taze nane reçeli, ıhlamur çiçeği reçeli ve acı biber reçeli var. Ben deneyeceğim, başarılı sonuç aldıkça reçeteleri elbette tüm reçel severler ile paylaşacağım :)





SÜT REÇELİ




Süt reçeli bazı kahvaltı mekanlarında ve bir kaç blogda gördüğüm bir reçel idi. Alışılmış meyve reçellerinin dışında farklı bir lezzeti var. Hani kahvaltıda Nutella bir başkadır ya bir çoğumuz için işte bu da 'Bir başka' olmaya aday. 

Benim evde ilk denemem ama bence mükemmel bir şey oldu. Ben tabi orijinal tarifi biraz doğaçladım her zaman olduğu gibi. Hani yanlışlıkla bir şey yaparsınız da ortaya olması gerekenden daha iyi bir şey çıkar ya (1856'da William Henry Perkin sivrisinek ısırığından oluşan malarya hastalığına ilaç bulmak isterken mor elbise boyasını bulmuş mesela). İşte benim ki böyle bir doğaçlama oldu :) 

Malzemeleri çok basit yapması da öyle, sadece uzun bir pişirme süresi var ama ulaşacağımız sonuca değiyor. 







Tarif linki : http://yemek.com/tarif/sut-receli/


Malzemeler

  • 1.5 litre süt                                                                                                             - Sütü günlük süt ya da çiğ olarak alıp en az 15 dk kaynattığınız sütü kullanmanızı tavsiye ederim. Ben çiğ sütten yaptım daha hızlı kıvam alıyor 

  • 1.5 su bardağı şeker

  • 1.5 silme çay kaşığı toz karbonat

  • 1 paket vanilin


Yapılışı

  • Sütü vanilini ve şekeri derin bir tencereye alıp orta ateşte şeker eriyene kadar karıştırarak pişirin

  • Şeker eridikten sonra bir taşım kaynatın

  • Kaynayan sütün altını en kısık dereceye getirip karbonatı ekleyin. Burada süt kabaracak ama tencere derin olunca sorun olmuyor. Karıştırmaya devam ettikçe sönecek.

  • Kabarması söndükten sonra altını en kısıktan çok az daha açık hale getirin. 

  • Bu noktan sonra 1 buçuk saat kaynamaya devam edecek. Çok ara vermeden sık sık karıştırın bu sürede.

  • 1 buçuk saatin sonunda artık rengi iyice dönmüş ve kıvamı koyulaşmış bir hale geliyor. Şimdi en küçük ocağın en kısık derecesine getirip reçeli oraya alın.

  • Tam yarım saatte sürekli karıştırarak bu şekilde pişirmeye devam ediyoruz. Ben burada bir anlık dalgınlık ile altını biraz tutturdum (4-5 dk kadar) ama ortaya çıkan sonuç bence çok daha lezzetli oldu. Daha karamelize bir lezzet oluştu. Bu son yarım saatte kıvamı isteğinize göre ayarlayıp süreyi kısaltabilirsiniz. Ama burada sürekli karıştırın. Benim gibi son 4-5 dakika karıştırmadan beklerseniz karamelize bir süt reçeliniz olur.

  • Kıvamı istediğiniz hale gelen süt reçelinizi tel süzgeçten geçirip cam bir kavanoza dikkatli bir şekilde koyup soğumaya bırakın. 





Yorumlar

Popüler Yayınlar