LİMONLU HAŞHAŞLI KEK

                         image source *




Yine bir çay saati, yine mükemmel bir kek. Dokusu yumuşacık adeta pamuk, kusu böyle buram buram adeta limon bahçesi, tadı da biraz tatlı biraz mayhoşu ve içindeki arada ağıza çıtır çıtır gelen haşhaş taneleri bir de böyle ılık ılık yenince var ya...
Daha nasıl anlatayım ki bu keki. Okuyun, deneyin ve tadın iki sıra cümle de siz döktüreceksiniz :)




LİMONLU HAŞHAŞLI KEK


Tarif yine severek takip ettiğim ( https://www.youtube.com/user/homecookingvideos ) kaliteden ölen bir youtube kanalı olan sarışın hoş bir ablamızdan :) Şaka bir yana cidden tarifleri de tarzı da taktire şayan.

Bire bir uyguladığım bir tarif.  Kek zaten kendi başına çok yumuşak bir dokusu olan bir kek, bir de limonlu hafif bir şerbeti var, bu tadını 2 ye katlıyor. Fotoğrafta üstünde limon glaze var ama tarifte olmayacak. İsteyen tabisi eklemelerini yapabilir. 


Tarif linki : https://www.youtube.com/watch?v=5x4KwXh5f6I


ÖNEMLİ :  

* Burada cup ölçüsü 240 ml lik yurt dışında kullanılan bir ölçü birimi. Ben hep tartı kullanıyorum yaparken. İyi pasta yapmak isteyenleri tartı almaya davet ediyorum tez zamanda :) Ama yoksa da evde illaki ml ölçüsü yazan bir kap vardır oradan göz kararı 240 ml yi işaretleyin onu 1 cup kabul ederek yapabilirsiniz.



Malzemeler

* 180 C önceden ısıtılmış /  50-55 dk 

      Kek için


  • 1 3/4 cups (220g) un

  • 1/4 çay kaşığı (2g) tuz

  • 1 1/2 çay kaşığı (6g) kabartma tozu

  • 1/4 çay kaşığı (1.5g) toz soda

  • 3 yemek kaşığı (30g) haşhaş

  • 2 limon kabuğu rendesi

  • 1/3 cup (75g) oda sıcaklığında tereyağı

  • 3/4 cup (150g) şeker

  • 3 yumurta

  • 1 paket vanilin

  • 1/3 cup (70g) sıvıyağ

  • 1/2 cup (120g) buttermilk                                                                                         Bir bardak ılık süte yarım limon suyu sıkın 15 dk bekleyin mükemmel bir kesik sütünüz olacak ama napmıyoruz ayy kesik süt mü demiyoruz :) çünkü bu kekinize harika bir ıslaklık verecek 


     Limon sosu için


  • 4 tbsp (60ml) lemon juice

  • 1/4 cup (50g) sugar




Yapılışı


  • Bir kapta un, kabartma tozu, soda, tuz, limon kabuğu ve haşhaşları karıştırın

  • Tereyağını şeker ile kabarana kadar çırpın

  • Teker teker yumurtaları ekleyip çırpmaya devam edin sıvı yağı ekleyip tekrar çırpın

  • 3 defa kuru karışımdan 2 defa buttermilkten olacak şekilde sırayla yumurtalı karışıma ekleyip homojen hale getirin

  • Yağlayıp unladığımız kalıba döküp önceden ısıtılmış 180 C fırında yaklaşık 50 55 dk pişirin

  • Limon suyunu ve şekeri bir sos tenceresinde şeker tamamen eriyene kadar pişirin

  • Bir kürdan ile ilk sıcaklığı çıkmış olan kekin üstünde delikler açıp hazırladığınız sosu üstüne gezdirip ılık olarak servis edin. 




* http://www.lecremedelacrumb.com/wp-content/uploads/2015/04/lemon-poppyseed-bundt-cake-41.jpg

Yorumlar

Popüler Yayınlar