HURMALI ISLAK KEK VE BUTTERSCOTCH SOS
image source *
Böyle ikindi çayının yanına hem ıslak hem de buram buram tereyağı kokan aşırı lezzetli bir kek arayanlar, hiç beklemeden sizleri mutfağa alalım. Çünkü yiyeceğiniz en iyi keklerden birini yapacağız. Bir Züleyha Terzi tarifi kendisi ve çook başarılı bir tarif.
Bu arada tarif sahibi kişi, youtube daki Türk hesaplardan en beğenerek takip ettiğim yemek kanallarından birisi. (https://www.youtube.com/channel/UCAilQHEqfSP4NA9RtttxbLA/ featured)
Kalitesi ve içerikleri muazzam. Yeni bir kanal ya da farklı tarifler denemek isteyenlere şiddetle tavsiye edilir.
Kendi çektiğim fotoğraf yok maalesef ama tarif hakkında bir bilgilendirme olsun diye bir hesapta gördüğüm fotoğrafı koydum şimdilik (linki aşağıda). Bu açıkları tek tek kapatacağım inşallah.(KAPATAMADI :D )
HURMALI ISLAK KEK VE BUTTERSCOTCH SOS
Tarifi hiç değiştirmeden aynen uyguladım. Tariflerde ecnebi adetleri bir takım malzemeler olabiliyor :) Bunda da esmer şeker var bizde de satılıyor ama bilin bakalım nasıl! Tabisi pahalı ara sıra kullanmaya alınır ama her tarife koyar mıyım tabisi hayır. O yüzden n'apıyoruz evde daha ucuza ve kolay çözümler üretiyoruz. Esmer şeker ile ilgili çözüm için hızlı adımlarla malzemeler kısmına alıyoruz sizi :)
Tarifi gözünüzde canlandıramayanlar için önce linkteki videoyu izlemelerini öneririm. Zaten izledikten sonra kendinizi mutfakta bulacaksınız :)
Tarif linki : https://www.youtube.com/watch?v=q0djcavJqY8&t=168s
Malzemeler
* 180 C / 40 dk / 10 kişilik
Kek için
- 110g tereyağı
- 175g esmer şeker - Esmer şekeriniz yoksa 175 gr beyaz şekere 1 yemek kaşığı üzüm pekmezi ekleyip karıştırın el yapımı esmer şekeriniz hazır:)
- 3 eggs
- 250g flour
- 10g baking powder
- 1 tsp vanilla extract
- 225g doğranmış hurma
- 300ml sıcak su
- 1 çay kaşığı toz soda
- 55 g tereyağı
- 85 g esmer şeker ( çözümü yukarıda vermiştim )
- 100 g bal
- 125 ml sıvı krema
Yapılışı
Kek
- Doğranmış hurmalara sıcak suyu ekleyip bir kenarda bekletin. Hurmalar yumuşayıp şişecekler
- Tereyağını esmer şeker ile tereyağı kabarana kadar çırpın
- Tek tek yumurtaları ekleyip çırpmaya devam edin
- Unu kabartma tozunu ve vanilini eleyerek karışıma ekleyin.
- Bekleyen hurmaların içine sodayı ekleyip karıştırın
- Bu hurmalı karışımı suyu ile birlikte hamura ekleyin
- Unlayıp yağladığınız fırın kabına (ben küçük boy kare borcam kullandım) kek hamurunu döküp önceden ısıtılmış 180 C fırında 35 - 40 dk pişirin.
Butterscotch sos
- Tereyağını bir sos tenceresinde eritin
- Esmer şekeri ve balı ekleyip karıştırın
- En son kremayı ekleyip bir taşım kaynatın
- Ocaktan alıp ılımaya bırakın
- İlk sıcaklığı çıkan keki ahşap şişlerle ya da kürdanla bolca delin
- Ilıyıp kıvam alan sosun 2/3 ünü kekin üstüne gezdirip soğumaya bırakın
- Servis ederken dilimlediğiniz kekin üstüne kalan sostan ekleyerek servis edin. Hatta tabaklara koyduktan sonra sosunu yanında extra olarak sunabilirsiniz daha havalı oluyor :)
* http://www.artofbaking.net/wp-content/uploads/2012/06/IMG_4984-21.jpg



Yorumlar
Yorum Gönder