BİR BAŞKA İRMİK HELVASI




Helva denince un helvasından sonra en sevdiğimdir irmik helvası. Şöyle, işte bu dediğim garanti bir tarifim yoktu. Bu nedenle çok tarif denedim irmik helvasında. Çok yerde bulacağınız diğer bir çok tarife nazaran daha az yağlı ve az kavrulmuş. Ama kendine has bir tadı ve dokusu var. Çünkü benim ilk defa duyduğum bir sırrı var tarifin. İşte bu yüzden adı "Bir başka irmik helvası" oldu. Sırrı öğrenmek isteyenleri şöyle aşağıya alalım :)




BİR BAŞKA İRMİK HELVASI


Tarif sahibi son aylarda Youtube'ta kendisini keşfettiğim, oysa yıllardır kendisi mutfak konusunda bir idol olan Şemsa Denizsel'e ait (https://www.youtube.com/channel/UCwnyTBxICefeIq1cuVRzcOg). Alışık olduğumuzun dışında çok özgün bir tarzı var, daha gidip görmek nasip olmasa da harika görünen bir mekan işletiyormuş. Canınız sıkıldıkça kanalına girip gezinin derim çok iyi tüyolar öğreneceksiniz :)



İrmik helvasındaki sırrı da içine dil peyniri koyması. İlk duyunca ne peynir mi diyor insan ama, dememeli :) Peynir tadından ziyade kıvamına katkı sağlıyor. Hani birine ikram ettiğinizde bunda peynir var demez ama 'Bir şey var bunda ama ne?' der ya, hah işte bu o lezzetlerden. Hiç bir şey olmasa bile, sırf birilerine tattırıp bunu test etmek için bile denemeye değer bence. 









Tarif linki : https://www.youtube.com/watch?v=hPwlUWPXED4
Malzemeler



* 4-6 kişilik

  • 125 gr irmik

  • 85 gr tereyağı

  • 20 gr dolmalık fıstık

  • 375 ml süt

  • 100 gr + 100 gr şeker

  • 50 gr dil peynir


  • Kaymaklı dondurma ve toz tarçın (servis önerisi)



Yapılışı

  • Bir tencerede sütü kaynatıp şekerin yarısını ekleyin

  • O olurken tereyağını başka bir tencerede eritip fıstıkları kavurun.

  • Fıstıklar biraz renk alınca irmiği ekleyin

  • Hafif rengi dönene kadar 5-6 dk kavurun

  • Şekerle biraz kaynayan süte elinizle ince parçalara ayırdığınız peyniri ekleyip eriyene kadar kaynatın

  • Sütlü ve peynirli karışımı dikkatli bir şekilde irmiğin üstüne dökün

  • Sütü çekene kadar karıştırmaya devam edin

  • Sütü çekince kalan şekerin tamamının tencereye ekleyin Şeker eriyene kadar karıştırmaya devam edin. O noktada helva yumuşamaya başlıyor

  • Yumuşamaya başlayınca ocağın en küçüğünde en kısık ateşte üstüne bir bez kapatıp 15 pişmeye bırakın

  • Ocaktan alıp karıştırarak soğutun. Peynir olduğu için normal helva kıvamına gelmesi için bu karıştırmayı yapmak gerekiyor

  • Ilıyan helvanızı tercihen kaymaklı dondurma ve tarçın ile servis edin





Yorumlar

Popüler Yayınlar